Recept
3 desserts om je tanden in te zetten
Zin in zoet? Maar niet om zwaar te zondigen? Zoek niet verder. We hebben drie verrassende desserts voor je klaarstaan. Vergeet die overvloed aan boter, melk of suiker. Want hier zijn havermout, rode biet en - jawel - courgette.
1. Walnoot-courgette cake
Kokerellen met courgette. Het zou de titel van een Suske-en-Wiske-strip kunnen zijn. Maar de realiteit is nog beter. Het is een gezellig recept voor een dessert, van de hand van onze smaakmaker Michaël Sels. De courgette zorgt voor de verrassend zachte textuur, de walnoten voor de crunch. Alsof je na je etentje nog eens langsgaat bij de bakker én de groenteboer. Doe ze de groeten!
Voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten
- 250 g courgette
- 100 ml arachideolie
- 50 g bruine suiker
- 100 g witte suiker
- 70 g pompoenpitten
- 50 g walnoten
- 2 eieren
- 180 g volkorenbloem
- 1 el maiszetmeel
- 1 kl bakpoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 185 °C.
- Splits de eidooiers van het eiwit.
- Rasp de courgette in sliertjes. Doe de sliertjes in een kom, samen met arachideolie, witte suiker en de eidooiers.
- Hak de amandelen in stukken en voeg samen met het merendeel van de pompoenpitten toe aan het mengsel. Houd nog wat pompoenpitjes over voor de afwerking. Roer alles stevig door elkaar.
- Strooi de bloem en het bakpoeder bij het beslag en meng tot een geheel.
- Klop de eiwitten samen met de bruine suiker tot stevige pieken en spatel onder het beslag.
- Stort het beslag in een ingevette en ingebloemde bakvorm. Strooi er de overgebleven pompoenpitjes bovenop en bak de cake 70 à 90 minuten.
Een recept van Michaël Sels, uit Lekker Lang Leven 2.
2. Rodebietenbrownie met donkere chocolade
Jazeker, er zit chocolade in. En ja, ook suiker. Maar de échte ster van dit dessert is gekookte rode biet. Heerlijk smeuïg en goddelijk lekker, deze brownie die Michaël Sels bedacht.
Voor 1 cake – 8 personen
Ingrediënten
- 500 g gekookte rode biet
- 100 g margarine
- 200 g donkere chocolade (> 70%)
- 220 g suiker
- 3 eieren
- 100 g volkorenbloem
- 50 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 250 g yoghurt
{{tip}}
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor tot 185 °C.
- Gekookte rode bieten vind je gewoon in de supermarkt. Laat ze wel even uitlekken voor je ze verder verwerkt. Mix de uitgelekte bieten in de blender tot een gladde puree. Schep 1 el puree uit de blender en zet apart.
- Smelt de margarine samen met de chocolade op een gematigd vuur of in de microgolf.
- Let op dat je het niet te veel verhit, want chocolade verbrandt al vanaf 60 °C en zal dan brokjes geven.
- Stort de bietenpuree in een ruime kom en roer er vervolgens de gesmolten chocolade, de suiker en de eieren door.
- Zeef nu de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder onder het beslag. Stort je beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Bak de brownie eerst 60 minuten zo in de oven. Dek dan de bovenzijde van de cake af met een stukje aluminiumfolie en bak nog 20 minuten.
- Laat vervolgens afkoelen.
- Meng het overgebleven deel rodebietenpuree met de yoghurt.
- Snij de afgekoelde brownie in stukken. Werk af met een goede schep yoghurt.
Een recept van Michaël Sels, uit Lekker Lang Leven.
3. Havermoutkoekjes
De looks van een koekje? Check. Krokant als een koekje? Check. En het woord ‘koekje’ gewoonweg in de naam? Driedubbelcheck. En toch is niks wat het lijkt. Want dit toetje met banaan, dadels, rozijnen en walnoten is allesbehalve een zoete zonde. Smakelijk!
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 100 g havermout
- 2 zeer rijpe bananen
- 50 g dadels
- 50 g rozijnen
- 50 g walnoten
- 1/2 tl kaneelpoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Pel de bananen en prak ze met een vork helemaal tot moes. Ontpit de dadels, snij ze in blokjes en hak ook de walnoten grof.
- Meng alle ingrediënten onder elkaar.
- Vet een bakplaat in of maak gebruik van een siliconen matje. Lepel hierop één voor één een hoopje deeg.
- Druk een beetje plat. De koekjes rijzen niet, dus ze mogen redelijk dicht bij elkaar liggen.
- Bak gedurende 15-20 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
Een recept van Ann Vertriest.
Geniet ervan!
{{newsletter}}
Nog meer honger naar makkelijke tips?
Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Je ontdekt er als eerste hoe je met kleine, dagelijkse keuzes een groot verschil kunt maken.
Extra serveertip van Michaël Sels
Je maakt de verrassing onverslaanbaar door bij het gebak een toefje yoghurt met rode biet te mengen. Of zoals de Engelsen het zouden zeggen: unbeatable!