Recept
3 recepten die je avond compleet maken
Wat eten we vanavond? Wat eten we morgen? Wat eten we volgende week? Het moet een van de meest gestelde vragen zijn in de Whatsappgroep van ieder huishouden. Daarom zet onze smaakmaker Michaël Sels drie keer een dampend bord inspiratie op het menu, overgoten met een sausje van gezonde wereldse keuken. Trek die schort aan, verwarm de oven of wokschotel en laat je verrassen!
1. Courgette cannelloni
Romig, maar licht? Het kan! Dat bewijzen deze courgetterolletjes met een smeuïge vulling van spinazie en ricotta. Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je wel iets lekkers wil, maar geen uren tijd hebt om je beste culinaire beentje voor te zetten. Snijden, stoven en in de oven. Meer dan dat rijmpje hoef je niet te doen. Smakelijk!
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 courgettes
- 200 g spinazie
- 1 bol mozzarella
- 1 blik tomatenblokjes
- ½ tl tijm
- ½ tl rozemarijn
- 250 g ricotta
- 20 g pijnboompitten
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak met een dunschiller lange linten van de courgettes. Gebruik het zachte binnenste van de courgette niet maar bewaar het om er bijvoorbeeld soep van te maken.
- Hak de spinazie grof. Stoof de grof gehakte spinazie met een scheut olijfolie in een hete pan tot ze geslonken is. Schep uit de pan en houd even apart.
- Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de pan en stoof de fijngesneden ui en knoflook. Voeg na 2 minuten de tomatenblokjes, de tijm en de rozemarijn toe en laat de saus 10 minuten pruttelen. Kruid met peper en zout.
- Snijd de mozzarella in kleine blokjes.
- Doe de ricotta in een kom en meng met de gestoofde spinazie. Breng op smaak met peper en zout.
- Bestrijk elk plakje courgette met een dun laagje ricottavulling en rol op.
- Neem een ovenschaal en schep er de tomatensaus in. Zet de courgetterolletjes rechtop in de schaal. Verdeel de blokjes mozzarella en pijnboompitten over de ovenschaal. Zet 20 minuten in het midden van de oven.
Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven 2.
2. Siciliaans vispakketje
Als je hengelt naar de smaak van Sicilië, raden we je deze visschotel aan. Kies bij de kabeljauw voor een blik gepelde tomaten uit Italië en je proeft de zon des te intenser. Absoluut een van de pluspunten van geconserveerde groenten. Als je dan ook een aubergine, kappertjes, olijven en pasta op je boodschappenlijstje zet, ben je er helemaal klaar voor.
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 moten kabeljauw
- 20 zwarte olijven
- 3 el kappertjes
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ui
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
- olijfolie
- 100 g volkoren pasta
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snipper de ui en plet de look. Stoof met olijfolie in een diepe pot. Voeg het blik gepelde tomaten toe en laat zachtjes pruttelen.
- Snijd de aubergine in kleine blokjes. Laat ze ongeveer 10 minuten mee garen in de tomatensaus. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Halveer de olijven en meng ze met de kappertjes. Zet even aan de kant.
- Neem 4 grote vellen bakpapier. Schep in het midden van een vel een royale schep tomatensaus, en leg daar een stuk kabeljauw bovenop. Verdeel het olijven-kappertjesmengsel over de moten vis. Vouw het pakketje vervolgens dicht.
- Gaar de vispakketjes 15 minuten in de oven en kook ondertussen de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de pakketjes bovenaan open en serveer met de pasta.
Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven 2.
3. Sticky garlic chicken
We gaan op reis naar een ander continent en we nemen mee: honger! Geïnspireerd door de straten van Indonesië, zorgt de Aziatische toets in dit gerecht ongetwijfeld voor een lekkere verrassing. Malse kip met een zoete knoflooksaus. Wedden dat alleen al de geur in je keuken een festijn is?
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 50 g cashewnoten
- 500 g champignons
- 1 duimgroot stuk verse gember
- 3 wortelen
- olie
- wittewijnazijn
- 3 lente-uien
- 4 kipfilets
- peper
- zout
- 100 g miso (traditionele Japanse smaakmaker, een sojabonenpasta - te vinden in de grotere supermarkt bij de wereldkeuken)
- 50 ml sojasaus
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 tenen knoflook
Zo maak je het
- Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze 4 minuten in lichtgezouten water. Houd apart. Rooster de cashewnoten goudbruin in een wok zonder vetstof. Haal ze uit de pan en houd apart.
- Snijd de champignons in plakjes. Rasp de gember tot je ongeveer 2 theelepels hebt. Snijd de wortel met een dunschiller in lange slierten. Breng de wortelslierten op smaak met olijfolie en een scheutje wijnazijn. Hak de lente-uien fijn. Snijd de kip in blokjes. Kruid met zout en zwarte peper.
- Verwarm een scheutje olie in dezelfde wok als waarin je de noten roosterde. Bak de kip in 4 tot 5 minuten goudbruin op middelhoog vuur. Haal de kippenblokjes uit de pan.
- Verhit opnieuw een scheutje olie in dezelfde pan op hoog vuur. Bak de champignons 6 tot 8 minuten. Kruid met zout en flink wat zwarte peper. Haal ze uit de pan.
- Meng de miso met de sojasaus, de honing, 4 eetlepels wittewijnazijn en 2 eetlepels olie. Verhit opnieuw een scheutje olie in dezelfde wok op middelhoog vuur en fruit de geraspte gember. Pers er de knoflook bij. Doe er de marinade, de champignons en de kip bij. Bak 2 tot 3 minuten.
- Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Doe de wortellinten in een kom en schep er de sticky kip bij. Serveer met de broccoli en werk af met de gesnipperde lente-ui en geroosterde cashewnoten.
Een recept uit Plan 500 gram, het meest recente kookboek van Michaël Sels.
Smakelijk!
{{tip}}
Benieuwd naar de persoon Michaël Sels? We interviewden hem over hoe hij De Nieuwe Levensgenieter invulling geeft, zowel op het werk als thuis.