Tips & verhalen
voor nieuwe 
levensgenieters
De Nieuwe Levensgenieter? Die leeft en feest gelijk nen echte bourgondiër. En beseft dat alles uit het leven halen ook gezonder kan.
Want wist je dat 4 op de 10 kankergevallen te vermijden zijn door een gezonde levensstijl en leefomgeving? Tijd dus voor een nieuwe vorm van genieten: met volle teugen én een frisse blik. Laat je inspireren!

Recept
Verrassend gezond aperitieven: falafelwafels van Michaël Sels
Wafels als aperitiefhapje? Dat hoor je niet elke dag. Maar als Michaël Sels kikkererwten in zijn wafelijzer gooit, ontdek je hoe verrassend lekker gezond kan zijn. En op 10 minuten klaar bovendien!
Deze falafelwafeltjes zijn krokant, speels én helemaal in lijn met Michaëls motto: om een Nieuwe Levensgenieter te zijn, moet je niet minderen, maar net méér eten. Meer van de ingrediënten die je energie geven, je gezondheid ondersteunen en je smaakpapillen doen glimlachen. Zo wordt genieten niet ingewikkelder, wel gewoon leuker – hap per hap.
Ingrediënten
- 400 g kikkererwten uit blik
- 1 rode ui
- 1 teentje look
- 1 ei
- 100 g volkoren bloem
- 1 zakje bakpoeder (16 g)
- 1 citroen
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- peper en zout
- olijfolie
Zo ga je aan de slag
- Snij de ui in grove stukken en pel het teentje look.
- Maal met de keukenmachine kort de ui, de look en het ei.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze goed na met koud water. Laat ze even uitlekken.
- Voeg de kikkererwten, de bloem, het bakpoeder en het komijnpoeder toe en mix in 3 minuten tot een glad beslag. Breng verder op smaak met flink wat peper, zout en 1 eetlepel olijfolie.
- Voeg de zeste en het sap van een halve citroen toe en mix nog even kort.
- Vet het wafelijzer in met een neutrale olie of bakspray en laat op temperatuur komen.
- Schep een beetje van het kikkererwtenmengsel in het wafelijzer.
- Bak zo alle falafelwafels telkens in ongeveer 4 minuten gaar.
Serveer bij een frisse tomatensalade of een heerlijke kom soep.
Te veel wafeltjes gemaakt? Je kan de falafelwafels perfect invriezen. Ontdooi ze nadien in de broodrooster.
Smakelijk!
{{tip}}
Dit recept komt uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven 2. Foto door Bramski.

Interview
0% alcohol, 100% smaak: zo serveert de horeca het
Van buurtcafé tot hip foodsharingrestaurant en alles daartussen. Alcoholvrij verovert overal in Vlaanderen z’n plek op de menukaarten. Steeds meer horecazaken pakken uit met verrassende en smaakvolle drankjes zonder alcohol. Zoals de bezielers van Merino, purjus en Sotscop. Stuk voor stuk bewijzen deze trendsetters dat smaak geen promille nodig heeft.
‘We bieden graag meer aan dan gewoon een cola’
- Zussen Nele en Lieselot De Keyser
- Uitbaters buurtcafé Merino in Gentbrugge (ook op het hoofdbeeld bovenaan dit artikel)
- Favoriet drankje: Trottinette IPA (0,4%)
‘Vanaf de start van ons café stond er een mocktail op de kaart. Met gember, limoen en framboos. Vijf jaar later is diezelfde mocktail er nog steeds. We hebben er lang aan gesleuteld. We wilden echt iets dat prikkelt, iets met body. Iets dat aanvoelt als een volwaardig alternatief voor alcohol. Dat een beetje blijft hangen in de keel. Daarom zit er bijvoorbeeld gember in. Dat heeft ook pit. Van zo’n drankje nip je meer dan dat je doordrinkt.’

‘Ook alcoholvrije bieren stonden al sinds de opening op onze kaart. We hadden er meteen drie. Daarna is de vraag enkel gegroeid en het aanbod is gevolgd. Nu verkopen we standaard onder andere Sportzot en Playground IPA.’
‘Nieuw of tijdelijk aanbod promoten we via suggesties op ons menubord. Daar zetten we ook alcoholvrije bieren op. En dat werkt. Mensen komen vaak kijken: wat staat er vandaag op het bord? Dat was vroeger anders. Toen moest de bediening telkens uitleg geven bij de suggesties. En daar was niet altijd tijd voor. De bieren van nu zijn van veel betere kwaliteit dan die van een paar jaar geleden.'
'Vinden we een alcoholvrij drankje lekker? Dan gaat het op het menu. Zo simpel is het.'
Nele en Lieselot De Keyser, café Merino
'We proeven ook regelmatig nieuwe dingen. Vertegenwoordigers komen langs of we halen zelf wat flesjes. Als we het lekker vinden, zetten we het eens op het menu. Zo simpel is het eigenlijk. We zoeken ook afwisseling. Iets lichts in de zomer, iets zwaarders in de winter. Onze favoriete recente ontdekking is de Trottinette IPA, een Brussels bier. De smaak daarvan blijft hangen. Dat is het grootste verschil met de alcoholvrije bieren van vroeger: die vielen sneller plat.’
Huisgemaakte limonades verkopen zichzelf
‘Behalve mocktails en bieren hebben we ook twee huisgemaakte limonades. We maken die echt helemaal zelf, met versgeperste sappen en siropen die we in het café bereiden. Ja, dat vraagt wat werk en organisatie, maar we hebben daar een goede routine in gevonden. Het geheim? Ze niet te zoet maken. We werken met citroen en pompelmoes, twee frisse fruitsoorten. Onze vaste klanten raden die limonades intussen ook aan bij anderen. Ze verkopen zichzelf.’
'15% van onze verkochte bieren zijn laag- of niet-alcoholisch.'
Nele en Lieselot De Keyser, café Merino
‘Alleen met alcoholvrije wijn worstelen we nog een beetje. We hebben al van alles geprobeerd, zoals drankjes op basis van gefermenteerde ingrediënten. Maar de smaak, beleving en prijs zijn volgens mij nog niet helemaal in verhouding. Wellicht werkt het beter in een restaurant, als pairing bij een menu. Maar voor ons zit het nog niet helemaal goed. Misschien moeten we het ook gewoon geen wijn meer noemen.’
‘In de afgelopen drie maanden was 15% van de bieren die we verkocht hebben laag- of niet-alcoholisch. Ter vergelijking: in 2021 was dat nog maar 5%. Je merkt echt dat mensen er bewuster mee bezig zijn. Daarom bieden we graag meer aan dan gewoon een cola.’
‘Hoe meer kwalitatieve alternatieven, hoe sneller mensen geneigd zijn om iets anders te proberen’
- Maxime Vanhove, sommelier bij purjus
- Samen met haar man levert ze alcoholvrije dranken aan horeca en professionals
- Favoriet drankje: RISH Petnat Rosé (0,0%)
‘Wij leveren aan toprestaurants zoals Le Pristine, The Jane, Invincible, Nast, Bloesem, Rosendal.Marked, Lof, Bistrot du Nord en Nyde. Zulke restaurants zoeken iets alcoholvrij om te pairen bij hun gerechten. Om gasten mee te verrassen. Wij kiezen dus meer voor een niche. Wat je bij ons vindt, ligt niet zomaar in de supermarkt. Dat wordt duidelijk geapprecieerd door onze klanten.’

‘Onze filosofie is: laat wijn gewoon wijn zijn. En sta open voor nieuwe alternatieven. Wij kiezen bewust voor een zo natuurlijk mogelijk product, met zo weinig mogelijk interventie. Zo hebben we bewust géén wijn van producenten die de alcohol uit de drank halen. Op die manier vermijden we bijvoorbeeld toegevoegde suikers. Die vaak nodig zijn om de structuur en draagkracht te vervangen bij gedealcoholiseerde dranken.’
‘We kiezen dus voor dranken die van bij het begin ontwikkeld zijn met een andere basis. Meestal is dat iets gefermenteerd. Waar natuurlijke ingrediënten en kruiden aan toegevoegd worden. Wijnproxies bijvoorbeeld. Dat zijn alcoholvrije dranken die géén wijn zijn, maar ze komen wel in de buurt. En qua volwassenheid, structuur en beleving moeten ze zeker niet onderdoen.’
'Bij purjus draait het om smaak, niet om alcoholpercentage.'
Maxime Vanhove, levert met purjus alcoholvrije dranken aan horeca en professionals
‘Een lekkere suggestie, is Feral N°1. Uit de Italiaanse Dolomieten. Een gefermenteerde drank op basis van witte biet, hop en Szechuan-peper. Dat zorgt voor een aangenaam kruidige en licht bittere, gelaagde smaakervaring.’
‘Naast die proxies verkopen we ook sparkling tea’s, kombucha of andere alternatieven.’
Alcoholvrij vraagt tijd en kennis
‘We merken absoluut dat de vraag naar alcoholvrije dranken stijgt. Logisch, want hoe meer kwalitatieve alternatieven je aanbiedt, hoe sneller mensen geneigd zijn om iets anders te proberen dan water of frisdrank. We horen van restaurants dat één derde tot zelfs de helft van hun gasten interesse toont in alcoholvrije opties. Daar ondersteunen we de uitbaters actief bij. We organiseren een proeverij met hun sommelier of doen zelf een voorstel op basis van hun menu. We geven ook tips om de dranken te presenteren. Die wijnproxies hebben een ambachtelijke achtergrond, dat mag je vertellen aan je gasten.’
'Alcoholvrije dranken zijn geen trend meer, ze zijn een blijver.'
Maxime Vanhove, levert met purjus alcoholvrije dranken aan horeca en professionals
‘Alcohol zorgt van nature voor gelaagdheid en diepgang, dus bij alcoholvrije dranken is het de kunst om dat te evenaren. De makkelijkste uitweg is vaak suiker of toevoegingen, maar dan krijg je een alternatief dat niet per se gezonder of lekkerder is. Zulke producten zijn meestal wel goedkoper, waardoor consumenten denken dat alcoholvrij altijd voordeliger is. Terwijl het juist omgekeerd is: een mooi, natuurlijk, complex en elegant alternatief vraagt heel veel tijd en kennis. Dat verklaart ook de hogere prijs. Maar ik ben er zeker van: op termijn krijgen die alternatieven een vaste plek binnen onze drinkcultuur. Het is iets wat blijft.’
‘Onze grootste uitdaging? Bij een nieuw menu telkens nieuw sapjes bedenken’
- Jasper Meysmans, mede-uitbater van Sotscop
- Casual fine dining restaurant in hartje Mechelen
- Favoriete drankje: Energibajer (0,0%)
‘In ons restaurant kun je kiezen voor een menu met aangepaste sapjes, in plaats van wijnen. Die sapjes creëren we zelf. We zoeken nieuwe smaken door te blenden en te mixen. Voor de rest zijn er natuurlijk allerlei alcoholvrije opties per glas verkrijgbaar. Mocktails, non-alcoholische biertjes en wat frisdranken.’

‘Mijn persoonlijke favoriet serveren we op dit moment bij ons hoofdgerecht. Gebaseerd op oolongthee, een Chinese ceremoniële thee. Met de citrusvrucht yuzu en kastanjesiroop. Daar komt dan vadouvan bij, een Franse currykruiding. Als afwerking leggen we er een blaadje salie op dat we eerst in brand steken. Dat blijft op het ijs liggen, zodat het aroma zich rustig verspreidt. We serveren het in een wijnglas, zodat de geur mooi blijft hangen.’
Sapjes met keukenproducten
‘Dankzij die pairing met sapjes heb ik geleerd om condimenten te gebruiken. Zoals die vadouvan. Of een beetje zout, azijn of sushi-azijn. Een druppeltje sesamolie kan ook een leuk mondgevoel geven. Niet per se enkel werken met de klassieke sappen dus, maar juist die extraatjes gebruiken. De peper en zout van de keuken steken we dus ook in de dranken.’
'Naast de klassieke sappen werken we ook met verrassende ingrediënten zoals vadouvan, sesamolie of kastanjesiroop.'
Jasper Meysmans, uitbater Sotscop
‘De grootste uitdaging is om elke keer iets nieuws te verzinnen. We passen het menu maandelijks aan en daar horen ook telkens nieuwe sapjes bij. Je zou sommige recepten kunnen hergebruiken, zeker bij gerechten met een gelijkaardig smaakprofiel. Maar voor onze klanten wil ik blijven vernieuwen, en ze geen twee keer hetzelfde serveren.’
40 euro voor een fles
‘Er zijn al veel alternatieven voor sterke drank op de markt, ideaal voor mocktails. Dat zijn gedealcoholiseerde distillaten of kruidenmengsels. Maar ze zijn allemaal vrij duur. Je kunt het qua prijs vergelijken met een goede fles gin. Die gaat snel richting de 40 euro. Klanten zijn niet altijd bereid om hetzelfde te betalen voor iets zonder alcohol. Dan denk je als uitbater toch: we doen het niet op die manier. Of alleen in beperkte mate.’
'Onze mocktail maison heeft bittere en zure toetsen, de ideale starter.'
Jasper Meysmans, uitbater Sotscop
‘Daarom is onze mocktail maison een eigen creatie. Gemberbier, opgewerkt met passievruchtpuree en geplette basilicumblaadjes om aroma’s en wat olie af te geven. We gebruiken geen extra zoetstoffen, maar dat gemberbier zorgt er wel voor dat het geen sapje is zoals onze andere. Het geeft bittere en zure toetsen, heel fris om te starten.’
‘Een niet-alcoholische optie is volgens mij nu al de norm in elk gastronomisch restaurant. Meer zelfs: soms kiest de helft van onze klanten daarvoor. Alcohol zal waarschijnlijk niet verdwijnen, maar misschien wordt het meer iets voor speciale momenten. Voor sommigen is dat wanneer ze uit eten gaan – en dat kan natuurlijk ook altijd.’
{{tip}}
%20(1).png)
Tips
Volkoren: moeiteloze stap naar een gezonder leven
Koop je brood, pasta, rijst of bloem? Kies dan voor volkoren en geef moeiteloos een boost aan je gezondheid.
De volkoren versie is altijd voedzamer en bevat meer vezels. Dat is goed voor je darmen. Het heeft een bewezen beschermend effect tegen darmkanker.
Volkoren geeft je ook een langer verzadigd gevoel. Kiezen voor volkoren in plaats van wit: maak er een gewoonte van in de keuken en de winkel. Zo geniet je dubbel van je favoriete gerechten!
{{tip}}
.png)
Tips
3 goeie redenen om deel van je gehakt door linzen te vervangen
Kook je soms bolognaisesaus? Zelfgemaakte gehaktballen? Iets anders met gehakt? Tip: vervang eens een deel van je gehakt door linzen. Neem in plaats van 1 kg gehakt bijvoorbeeld 400 gram linzen en 600 gram gehakt. Het geeft je gerecht niet alleen een vollere smaak.
Linzen zitten ook vol vezels. Die zijn goed voor je darmen. Ze hebben een bewezen beschermend effect tegen darmkanker. Bovendien krijg je zo wat minder bewerkt vlees binnen.
Ook mooi meegenomen: linzen zijn over het algemeen goedkoper dan gehakt.
Geniet van deze lekkere, gezonde en budgetvriendelijke twist aan jouw favoriete gehaktrecept.
{{tip}}
.png)
Fact check
Is zitten écht het nieuwe roken?
We horen het overal: zitten is het nieuwe roken. Maar klopt dat eigenlijk wel? En hoe slecht is lang stilzitten nu écht voor je gezondheid?
We vroegen het aan Femke De Meester, expert in beweging en sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Haar antwoord is duidelijk: 'Zitten en roken vergelijken, is appelen met peren vergelijken. Ze zijn allebei ongezond, maar roken blijft véél schadelijker.'
Waarom stilzitten ongezond is
Bij lang stilzitten schakelt je lichaam over naar een soort sluimerstand. Je stofwisseling vertraagt, vetverbranding daalt, je bloedsomloop stagneert. Doe je dat dag in, dag uit? Dan verhoog je je risico op:
- hart- en vaatziekten
- diabetes type 2
- bepaalde kankers
Dat is geen paniekzaaierij. Het goede nieuws is vooral dat je dat effect makkelijk kan omkeren. Door regelmatig recht te staan en kleine pauzes in te bouwen, verminder je de risico’s aanzienlijk. Bovendien slaap je beter en voel je je energieker. Uitnodiging: probeer het eens een week uit, heel bewust met behulp van een timer. En ervaar het zelf.
Hoeveel beweging heb je écht nodig?
De bewegingsdriehoek samengevat:
- Elke 20 à 30 min: onderbreek het zitten door recht te staan.
- Elke dag: beweeg het grootste deel van de dag op lage intensiteit (rechtstaan, wandelen, huishoudelijke taken).
- Elke week: minstens 150 tot 300 min. matige inspanning (fietsen, zwemmen, stevig wandelen).
- 2x per week: spier- en botversterkende oefeningen.
Dat komt neer op gemiddeld 45 min. per dag.
Goede voornemens? Maak het jezelf niet te moeilijk
Nieuwjaar, nieuw schooljaar of gewoon een maandagochtend? We nemen onszelf regelmatig van alles voor.
'Vanaf maandag elke ochtend gaan lopen!'
'Ik koop een duur fitnessabonnement, dan móét ik wel gaan.'
'Vanaf nu werk ik enkel nog rechtstaand.'
En na een week of drie blijkt het voornemen moeilijker vol te houden dan gedacht. Te veel ineens willen doen, staat vaak gelijk aan snel opgeven.
Femke: 'Kijk naar je dag zoals die is en zoek laaghangend fruit. Haalbare kansen om kleine veranderingen in te bouwen. Dat is véél duurzamer.'
Voorbeelden:
- Wandel na het eten (al is het maar 10 min.) in plaats van neer te ploffen in de zetel.
- Fiets naar het werk als dat kan.
- Parkeer je wagen een straat verder.
- Wat vind jij een leuke vorm van beweging? De hond uitlaten? Padel? Zwemmen? Fitness? Yoga? Ga voor iets waar je (bijna) nooit tegenop ziet.
'De auto kan best een dagje zonder u' was lang geleden een leuke campagne om minder passief te leven bij onze noorderburen. En die heeft nog niks aan actualiteit ingeboet.
De stappenteller en het stappenbellen
De makkelijkste gewoonte? Bellen terwijl je stapt. Femke noemt het stappenbellen – gezond multitasken, simpel en doeltreffend.
Gebruik daarnaast:
- Pauzesoftware: apps die je eraan herinneren om te bewegen.
- Zit-sta-bureau: wissel geregeld van houding tijdens je werkdag.
3 foute aannames ontkracht
- 'Maar ik zit op een ergonomische stoel!' -> Dat is goed voor je rug, maar het doorbreekt je inactiviteit niet.
- 'Ik sport ’s avonds, dat compenseert toch?' -> Helaas. Lang stilzitten blijft schadelijk, zelfs als je nadien beweegt.
- 'Na het werk ben ik te moe om te bewegen.' -> Juist een korte wandeling kan je energie een boost geven.
'Zodra je beweegt, gaat je lichaam weer ‘aan’. Je bloedsomloop versnelt, je energie stijgt.'
- Femke De Meester
Kortom: zolang je niet te lang zit, zit je goed
Lang stilzitten is geen doodsvonnis, maar wel ongezond op lange termijn. Met kleine gewoontes, een beetje technologie en de juiste mindset kan je al veel doen voor je gezondheid.

Tips
15 tips om je kans op kanker te verkleinen
Geen tijd om zelf uit te dokteren wat wel of niet gezond is? Om te lezen over ziektepreventie? Het liefst geniet jij zonder te veel nadenken? Dan is dit beknopte lijstje iets voor jou!
15 tips die je risico op kanker verkleinen, die je zonder veel moeite kunt toepassen:
- Nieuwe kleding geshopt? Was ze eerst, alvorens ze aan te trekken.
- Eten opwarmen in de microgolfoven? Ga voor een glazen of porseleinen bakje (geen plastic).
- Antiaanbaklaag van je pan beschadigd? Bak er niet meer in.
- Parfum? Verstuif liever op je kleren dan op je huid.
- Schoonmaakmiddel kiezen? Die met eco-label zijn gezonder.
- Zoek de schaduw op, draag een pet, smeer … om je huid te beschermen tegen de zon.
- Voedsel verbrand? Vloek gerust eerst even en eet het dan niet meer op.
- Eet vezelrijk. Met volkorenproducten, groenten, kikkererwten, linzen, fruit en noten bijvoorbeeld lukt dat vanzelf.
- Ga voor minder dan 300 gram steak, rosbief en ander rood vlees per week.
- Van bewerkt vlees zoals ham, salami, worst, hamburgers, frituursnacks … eet je het best minder dan 30 gram per week.
- Groenten: laat je helemaal gaan en eet er veel van!
- Brood, pasta of rijst? Kies volkoren in plaats van wit.
- Hoeveel ultrabewerkte producten (snoep, chips, fantasie-ontbijtgranen ...) zitten er in je winkelmand? Daag jezelf uit om dat aantal zo laag mogelijk te houden.
- Drink (zo veel mogelijk) alcoholvrij.
- Rook en vape niet (mee).

{{tip}}

Interview
Michaël Sels: 'Aperitief is leukste moment van de avond'
Voedingsdeskundige? Check. Auteur van een reeks kookboeken? Check. geven door heel Vlaanderen? Check. Het is duidelijk: Michaël Sels is van vele markten thuis. En hij is de uitgelezen persoon om jou te verwelkomen bij De Nieuwe Levensgenieter, en de innerlijke bourgondiër in jou wakker te schudden.
Onevenaarbare vol-au-vent
Vroeger kon je Michaël vinden in de Kempische brasserie van zijn grootouders. Tegenwoordig draagt hij een witte jas als hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Maar Michaël is nog steeds een man met een passie voor voeding die diepgeworteld is in zijn jeugdherinneringen.
‘Mijn grootouders hebben altijd een brasserie gehad in Bevel, een klein dorpje tussen Lier en Herentals’, vertelt Michaël. ‘Als kind bracht ik daar veel tijd door in de keuken, waar ik gehaktballen rolde voor de vol-au-vent van mijn grootmoeder. Het is haar beste recept. Ik kan die vol-au-vent tot op vandaag nog altijd niet evenaren.’
{{tip}}
Eten: da’s gezelligheid, plezier en ontspanning
De liefde voor koken leidde hem naar de hotelschool in Brugge, waar hij een opleiding tot chef volgde. Pas later raakte hij geïnteresseerd in de wetenschap achter voeding en het effect van eten op ons lichaam. Die interesse bracht hem in de wereld van diëtiek en gezondheid, waar hij nu zijn kennis en passie combineert.
Voor Michaël is voeding namelijk meer dan alleen brandstof voor het lichaam. Het is een bron van plezier, gezelligheid en ontspanning. ‘We eten niet alleen om onszelf te voeden. We eten ook omdat dat gezellig en leuk is, om te genieten en te ontspannen’, zegt hij. Voor hem ben je dan ook een nieuwe levensgenieter als genieten van lekker eten hand in hand gaat met zorgen voor je lijf.
'Halflauwe cava en gefrituurde hapjes? Daar wordt mijn culinaire hart niet blij van. En mijn biologische hart ook niet.'
– Michaël Sels
Vlaamse klassiekers
Michaël is er rotsvast van overtuigd dat die twee werelden kunnen samenvallen. Want vergis je niet: deze man houdt van lekker eten. ‘Als ik terugkijk naar de wereld van mijn grootouders, daar in hun brasserie, dan was genieten al wat de klok sloeg. Alle Vlaamse klassiekers stonden daar op de kaart. Toen ik de stap waagde naar de hotelschool, lag alle nadruk uiteraard ook op het culinaire.’
‘Maar later kwam ik terecht in de klinische wereld van de wetenschap. Wat doen al die stoffen met ons lichaam? Welk effect hebben ze op ons? Ik heb mij gespecialiseerd in voeding en kanker, en de kennis die ik heb opgedaan, kan ik niet zomaar negeren. Neem nu het aperitief: persoonlijk vind ik dat het leukste moment van de avond. Samenkomen met je familie en gesprekken voeren na een lange werkdag ... daar hoort een natje en een droogje bij. Maar als dat zich beperkt tot halflauwe cava en gefrituurde hapjes, dan wordt mijn culinaire hart daar niet blij van. En mijn biologische hart ook niet.’

Inspiratie gezocht (en gevonden)
‘Het is algemeen bekend dat voeding een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. Iedereen weet bijvoorbeeld dat groenten gezond zijn. Maar soms ontbreekt het ons aan inspiratie, en daar kan ik als kok en diëtist een rol spelen. Hoe pakken we dit aan? Hoe stop ik groenten bij de lunch die ik meeneem naar het werk? Hoe overtuig ik mijn kinderen om meer groenten te eten? Met wat concrete ideeën en inspiratie kunnen we al een heel eind verder. Met alternatieven voor alcoholische dranken is dat net zo.’
Uit onderzoek blijkt immers dat alcoholconsumptie in verband staat met maar liefst zeven soorten kanker, waaronder ook minder voor de hand liggende, zoals borstkanker. Als man van de wetenschap is Michaël zich daar zeer bewust van, maar net als zoveel andere Belgen is hij een bourgondiër in hart en nieren. Hoe pakt hij dat dan aan? Over een ding is hij heel duidelijk: De Nieuwe Levensgenieter is geen gezondheidspolitie. Met een aanstekelijke dosis positiviteit en veel liefde voor lekker eten en gezelligheid doet hij zijn geheim uit de doeken.
{{newsletter}}
Geen gezondheidspolitie, wel méér genieten
‘Alles schrappen en verbieden werkt niet. We hebben dat in het verleden al vaak genoeg geprobeerd. Eet minder suiker, eet minder vet ... We hebben het 20, 25 jaar lang zo aangepakt, en het heeft nog nooit gewerkt. Daarom is het belangrijk om positief te denken. Leg eens wat meer groenten op je bord. Snoep een extra stuk fruit. Probeer eens een leuk alcoholvrij drankje. Dan zul je merken dat je op het einde van de dag minder vet of suiker hebt gegeten en minder alcohol hebt gedronken, maar wel op een leuke manier. Misschien heb je wel een alcoholvrij aperitiefje ontdekt waar je meteen aan verknocht bent.’
En alcoholvrije dranken, die zijn in opmars.
‘Alcoholvrije dranken behoren steeds vaker tot het normale gamma. De laatste jaren heb ik het gevoel dat zich daar een heel positieve verschuiving voordoet. Als je vroeger een alcoholvrij biertje bestelde op café, werd je bekeken als iemand die herstelde van een verslavingsprobleem. Vandaag is dat gelukkig niet meer het geval. In veel restaurants vind je naast aangepaste wijnen ook aangepaste niet-alcoholische dranken op de kaart. In je padelclub, op café na een namiddagje fietsen ... mensen staan er veel meer voor open, en ik vind dat heel mooi.’
Michaël stelt dat de overheid ook een actieve rol kan spelen om bijvoorbeeld jongeren gezondere keuzes te leren maken. ‘Er zijn discussies gaande over reclame voor fastfood in studentenbuurten. Misschien moet de overheid juist ingrijpen door meer reclame voor gezonde voeding toe te laten, want je kunt mensen verleiden tot gezondere eet- en leefgewoonten door ze gezondere alternatieven aan te bieden.’

Bewust kiezen
‘Het is ook niet alles of niets’, zegt Michaël. ‘Nogmaals: wij Belgen zijn bourgondiërs, en dat mag gerust zo blijven. Mijn advies? Ga voor kwaliteit. Als je iets kiest, kies dan voor de beste kwaliteit en geniet er echt van. Als er iets te vieren valt, ga dan gerust voor dat glas champagne. Maar let op met het kartonnetje wijn dat naast de koelkast staat en waar je af en toe van bijtankt tijdens het koken. Is dat echt wel nodig? Geniet je daar echt van? Je hoeft de wijn niet te laten staan, maar kies een goede wijn die perfect past bij het eten dat je klaarmaakt. Geniet van die culinaire synergie. Drink die wijn niet, maar degusteer hem. Kies er bewust voor.’
'Geef gasten de kans om gezond te smullen. Zet rauwe groentjes met guacamole of hummus als dip op tafel. Veel gezonder en minstens zo lekker.'
– Michaël Sels
Verandering van spijs (en drank)
Verandering van spijs doet eten. En dat mag je soms letterlijk nemen. ‘Variatie doet experimenteren. Daar kun je als gastheer of -vrouw handig op inspelen. Geef je gasten de kans om een gezonde keuze te maken. Bied bijvoorbeeld niet enkel chips of gefrituurde hapjes aan, maar zet ook rauwe groentjes met een gezonde dip zoals guacamole of hummus op tafel. Veel gezonder, én nog steeds erg smakelijk. Hetzelfde geldt voor de begeleidende dranken. Huisgemaakte ijsthee, waterkefir, een alcoholvrij biertje, gewone cava ... Een gevarieerd aanbod dus. Waterkefir is een verfrissend drankje gemaakt van water, suiker en kefirkorrels, een combinatie van bacteriën en gisten die zorgen voor de fermentatie. Door deze gezonde opties aan te bieden, geef je je gasten de kans om eens iets nieuws te proberen. Je zult zien! Ze zullen er sneller toe geneigd zijn.
.png)
Iedereen kan een verschil maken
En zo gaat de bal aan het rollen. Want het leuke is: iederéén kan een verschil maken. ‘Als je de tafel dekt voor gasten, zorg er dan zeker voor dat je ook waterglazen voorziet en karaffen of flessen water op tafel zet. Organiseer je een event? Serveer gerust nog pintjes, maar ook originele niet-alcoholische dranken. Breid de bierkaart van je sportkantine uit met toffe alcoholvrije bieren. Bied op recepties eens iets anders aan dan cava en fruitsap. Er zijn zo veel toffe dingen om te serveren. Geef mensen de kans om eens iets anders te proberen.’

Recept
Tartaar van rode biet met gerookte forel en geitenkaascrème
Een voorgerecht zet de toon van elk diner. Daarom presenteert Michaël deze kleurrijke en gezonde blikvanger. Ruil het vlees van de klassieke tartaar eens voor rode biet. Een feestje op je bord dat zelfs vleesliefhebbers meteen overtuigt.

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 middelgrote rode biet (gekookt of geroosterd)
- 200 ml rodebietensap
- 75 g bulgur
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 el kappertjes, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- zout en peper, naar smaak
Voor de geitenkaascrème:
- 150 g zachte geitenkaas
- 1 tl citroensap
- 1 tl citroenrasp
- zout en peper, naar smaak
- 100 g gerookte forel, in stukjes
Zo ga je aan de slag
- Kook de bulgur gaar in het rodebietensap en laat afkoelen.
- Snijd de gekookte of geroosterde bieten in kleine blokjes. Meng de bieten met de afgekoelde bulgur, sjalot, kappertjes, peterselie, balsamicoazijn, en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart in de koelkast om de smaken te laten mengen.
- Voor de geitenkaascrème meng je in een kom de zachte geitenkaas met het citroensap en de citroenrasp. Klop het mengsel met een vork of garde tot het glad is. Breng op smaak met zout en peper.
- Gebruik een kookring (of doe het voorzichtig met een lepel) om een portie rodebietentartaar midden op het bord te dresseren, spuit bovenop enkele torentjes van geitenkaas en werk af met stukjes gerookte forel.
.jpg)
.jpg)
En wat drink je daarbij?
Begin je feestmaal licht en fris met een glas troebel appelsap, aangelengd met bruiswater. Deze combinatie geeft een delicate balans tussen zoet en sprankelend, perfect om de smaken van het voorgerecht te versterken.
.jpg)
Waarom 
De Nieuwe
Levensgenieter
4 op de 10 kankers door levensstijl & leefomgeving
Maar liefst 4 op de 10 kankers zijn gelinkt aan onze levensstijl en leefomgeving. Dat maakt preventie een krachtig wapen in de strijd tegen kanker.
Bewust genieten
Genieten mag, da's zeker. Liefst zorgeloos en goed geïnformeerd. Wil je het risico op kanker zoveel mogelijk verkleinen? Rook of vape dan niet. Ga wat vaker voor een fris alcoholvrije drankje. Kies een bord vol smaak met veel vers erop en minder bewerkt of rood vlees. Het nieuwe genieten is bourgondisch én slim.
Wat kun jij doen?
Duik in de recepten en tips van De Nieuwe Levensgenieter - en neem je favorete mensen mee aan tafel. Praat erover, proef samen, en ontdek hoe overheerlijk bewust genieten kan zijn. Samen zetten we de toon voor een nieuwe generatie levensgenieters.