Tips & verhalen
voor nieuwe
levensgenieters
De Nieuwe Levensgenieter? Die leeft gelijk een echte bourgondiër. En beseft dat alles uit het leven halen, ook gezonder kan.
Want wist je dat 4 op de 10 kankergevallen voorkomen kunnen worden dankzij een gezonde levensstijl en leefomgeving? Het is tijd voor een nieuwe vorm van genieten. Laat je inspireren.
.png)
Fact check
Is zitten écht het nieuwe roken?
We horen het overal: zitten is het nieuwe roken. Maar klopt dat eigenlijk wel? En hoe slecht is lang stilzitten nu écht voor je gezondheid?
We vroegen het aan Femke De Meester, expert in beweging en sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Haar antwoord is duidelijk: 'Zitten en roken vergelijken, is appelen met peren vergelijken. Ze zijn allebei ongezond, maar roken blijft véél schadelijker.'
Waarom stilzitten ongezond is
Bij lang stilzitten schakelt je lichaam over naar een soort sluimerstand. Je stofwisseling vertraagt, vetverbranding daalt, je bloedsomloop stagneert. Doe je dat dag in, dag uit? Dan verhoog je je risico op:
- hart- en vaatziekten
- diabetes type 2
- bepaalde kankers
Dat is geen paniekzaaierij. Het goede nieuws is vooral dat je dat effect makkelijk kan omkeren. Door regelmatig recht te staan en kleine pauzes in te bouwen, verminder je de risico’s aanzienlijk. Bovendien slaap je beter en voel je je energieker. Uitnodiging: probeer het eens een week uit, heel bewust met behulp van een timer. En ervaar het zelf.
Hoeveel beweging heb je écht nodig?
De bewegingsdriehoek samengevat:
- Elke 20 à 30 min: onderbreek het zitten door recht te staan.
- Elke dag: beweeg het grootste deel van de dag op lage intensiteit (rechtstaan, wandelen, huishoudelijke taken).
- Elke week: minstens 150 tot 300 min. matige inspanning (fietsen, zwemmen, stevig wandelen).
- 2x per week: spier- en botversterkende oefeningen.
Dat komt neer op gemiddeld 45 min. per dag.
Goede voornemens? Maak het jezelf niet te moeilijk
Nieuwjaar, nieuw schooljaar of gewoon een maandagochtend? We nemen onszelf regelmatig van alles voor.
'Vanaf maandag elke ochtend gaan lopen!'
'Ik koop een duur fitnessabonnement, dan móét ik wel gaan.'
'Vanaf nu werk ik enkel nog rechtstaand.'
En na een week of drie blijkt het voornemen moeilijker vol te houden dan gedacht. Te veel ineens willen doen, staat vaak gelijk aan snel opgeven.
Femke: 'Kijk naar je dag zoals die is en zoek laaghangend fruit. Haalbare kansen om kleine veranderingen in te bouwen. Dat is véél duurzamer.'
Voorbeelden:
- Wandel na het eten (al is het maar 10 min.) in plaats van neer te ploffen in de zetel.
- Fiets naar het werk als dat kan.
- Parkeer je wagen een straat verder.
- Wat vind jij een leuke vorm van beweging? De hond uitlaten? Padel? Zwemmen? Fitness? Yoga? Ga voor iets waar je (bijna) nooit tegenop ziet.
'De auto kan best een dagje zonder u' was lang geleden een leuke campagne om minder passief te leven bij onze noorderburen. En die heeft nog niks aan actualiteit ingeboet.
De stappenteller en het stappenbellen
De makkelijkste gewoonte? Bellen terwijl je stapt. Femke noemt het stappenbellen – gezond multitasken, simpel en doeltreffend.
Gebruik daarnaast:
- Pauzesoftware: apps die je eraan herinneren om te bewegen.
- Zit-sta-bureau: wissel geregeld van houding tijdens je werkdag.
3 foute aannames ontkracht
- 'Maar ik zit op een ergonomische stoel!' -> Dat is goed voor je rug, maar het doorbreekt je inactiviteit niet.
- 'Ik sport ’s avonds, dat compenseert toch?' -> Helaas. Lang stilzitten blijft schadelijk, zelfs als je nadien beweegt.
- 'Na het werk ben ik te moe om te bewegen.' -> Juist een korte wandeling kan je energie een boost geven.
'Zodra je beweegt, gaat je lichaam weer ‘aan’. Je bloedsomloop versnelt, je energie stijgt.'
- Femke De Meester
Kortom: zolang je niet te lang zit, zit je goed
Lang stilzitten is geen doodsvonnis, maar wel ongezond op lange termijn. Met kleine gewoontes, een beetje technologie en de juiste mindset kan je al veel doen voor je gezondheid.

Recept
Tartaar van rode biet met gerookte forel en geitenkaascrème
Een voorgerecht zet de toon van elk diner. Daarom presenteert Michaël deze kleurrijke en gezonde blikvanger. Ruil het vlees van de klassieke tartaar eens voor rode biet. Een feestje op je bord dat zelfs vleesliefhebbers meteen overtuigt.

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 middelgrote rode biet (gekookt of geroosterd)
- 200 ml rodebietensap
- 75 g bulgur
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 el kappertjes, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- zout en peper, naar smaak
Voor de geitenkaascrème:
- 150 g zachte geitenkaas
- 1 tl citroensap
- 1 tl citroenrasp
- zout en peper, naar smaak
- 100 g gerookte forel, in stukjes
Zo ga je aan de slag
- Kook de bulgur gaar in het rodebietensap en laat afkoelen.
- Snijd de gekookte of geroosterde bieten in kleine blokjes. Meng de bieten met de afgekoelde bulgur, sjalot, kappertjes, peterselie, balsamicoazijn, en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart in de koelkast om de smaken te laten mengen.
- Voor de geitenkaascrème meng je in een kom de zachte geitenkaas met het citroensap en de citroenrasp. Klop het mengsel met een vork of garde tot het glad is. Breng op smaak met zout en peper.
- Gebruik een kookring (of doe het voorzichtig met een lepel) om een portie rodebietentartaar midden op het bord te dresseren, spuit bovenop enkele torentjes van geitenkaas en werk af met stukjes gerookte forel.
.jpg)
.jpg)
En wat drink je daarbij?
Begin je feestmaal licht en fris met een glas troebel appelsap, aangelengd met bruiswater. Deze combinatie geeft een delicate balans tussen zoet en sprankelend, perfect om de smaken van het voorgerecht te versterken.
.jpg)
.png)
Tips
3 goeie redenen om deel van je gehakt door linzen te vervangen
Kook je soms bolognaisesaus? Zelfgemaakte gehaktballen? Iets anders met gehakt? Tip: vervang eens een deel van je gehakt door linzen. Neem in plaats van 1 kg gehakt bijvoorbeeld 400 gram linzen en 600 gram gehakt. Het geeft je gerecht niet alleen een vollere smaak.
Linzen zitten ook vol vezels. Die zijn goed voor je darmen. Ze hebben een bewezen beschermend effect tegen darmkanker. Bovendien krijg je zo wat minder bewerkt vlees binnen.
Ook mooi meegenomen: linzen zijn over het algemeen goedkoper dan gehakt.
Geniet van deze lekkere, gezonde en budgetvriendelijke twist aan jouw favoriete gehaktrecept.
{{tip}}

Interview
‘Alcohol is een risicofactor voor borstkanker die je wél in de hand hebt’
Dat roken de kans op (long)kanker verhoogt, weet zowat iedereen. Maar dat ook alcohol het risico op allerlei types kanker doet toenemen, blijft voor velen een blinde vlek. Zo weten acht op de tien Vlamingen niet dat er een link is tussen alcohol en borstkanker. Nochtans wordt 7 % van alle gevallen erdoor veroorzaakt. Maar hoe werkt dat nu precies? We klopten aan bij professor medische oncologie Hannelore Denys (UZ Gent), die gespecialiseerd is in borstkanker.
‘Bij het ontstaan van borstkanker spelen - net als bij andere types kanker - meerdere risicofactoren mee’, legt professor Denys uit. ‘Aan de meeste kun je niets veranderen: vrouw zijn, ouder worden, je genetisch materiaal, de leeftijd waarop je je eerste menstruatie kreeg, de leeftijd waarop je menopauze begon…’
Acht op de tien Vlamingen weet niet dat er link is tussen alcohol en borstkanker
‘Maar er spelen ook risicofactoren mee die je wél in de hand hebt. Sporten en gezonde voeding hebben bijvoorbeeld een positieve invloed, terwijl overgewicht en roken een negatief effect hebben.’
7 % van borstkankers veroorzaakt door alcohol
Ook alcohol is een belangrijke negatieve factor, zo blijkt uit onderzoek. ‘Van alle borstkankers wordt 7 procent veroorzaakt door alcohol. Dat blijkt uit epidemiologische studies: op bevolkingsniveau merken onderzoekers dat er bij de groep die veel alcohol drinkt meer borstkanker voorkomt dan gemiddeld. Bovendien geldt: hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico. Bij één glas per dag stijgt je relatieve risico* op borstkanker al met bijna 10 procent, als je meer glazen per dag drinkt zelfs met 20 procent.’
*Hoeveel groter of kleiner een risico wordt door een bepaalde factor, zoals alcohol. Het is geen persoonlijke voorspelling.
Vanwaar komt de link tussen alcohol en borstkanker?
De alcohol die we drinken, wordt in ons lichaam afgebroken tot acetaldehyde. Deze toxische stof kan schade veroorzaken aan je DNA en bovendien reparaties aan het DNA belemmeren. Dat kan vervolgens leiden tot afwijkende celdelingen, wat dan weer de kans op kanker verhoogt.
Alcohol veroorzaakt vooral kankers in het spijsverteringsstelsel, zoals de mond- en keelholte en de slokdarm. Dat is logisch, legt professor Denys uit. ‘De alcohol, die al deels wordt afgebroken door het speeksel, komt daar rechtstreeks in contact met de cellen in de slijmvliezen die zich in onze mond, keel of slokdarm bevinden. De acetaldehyde kan er dus makkelijk schade veroorzaken. Maar deze giftige stof komt ook in je bloed terecht, waardoor elders afwijkingen kunnen ontstaan. Het kan dus ook leiden tot andere kankers zoals borstkanker.’
‘Voor vrouwen ouder dan vijftig is het nog belangrijker om wat vaker te genieten van een alcoholvrij drankje’
- Hannelore Denys, professor medische oncologie, UZ Gent
Alcohol beïnvloedt hormonen en ontstekingen
Maar er spelen nog meer factoren mee, vertelt professor Denys. ‘Door alcohol te drinken, kunnen veranderingen ontstaan in je hormoonhuishouding. De hoeveelheid oestrogeen in je bloed kan bijvoorbeeld stijgen, en dat hormoon heeft een impact op het ontstaan van borstkanker. Bovendien bevat een glas wijn, bier of sterkedrank veel calorieën, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Ook dat vergroot het risico op borstkanker, zeker in de menopauze. En tot slot kan alcohol bijdragen aan “inflammatie” of ontstekingen in het lichaam, wat ook weer het risico op kanker vergroot.’
Voor sommige mensen, die al bepaalde risicofactoren hebben, is het belangrijk om extra op te letten met alcohol. ‘Vrouwen ouder dan vijftig hebben een verhoogd risico op borstkanker. Voor hen is het nog belangrijker om wat vaker te genieten van een alcoholvrij drankje. En om voldoende te bewegen en niet te roken uiteraard.’

En wat als je in het verleden - tijdens je studententijd bijvoorbeeld - veel bier en wijn naar binnen hebt gegoten? ‘Daar hoef je je niet schuldig over te voelen zoveel jaar later’, sust professor Denys. ‘Want het loont altijd nog de moeite om over te schakelen op je 0,0-favorieten. Net zoals het op elke leeftijd nog slim is om te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten.’
Na borstkanker
Ook voor wie al borstkanker heeft gehad, is het zeker een goed idee om minder alcohol te consumeren, benadrukt professor Denys. ‘Door de hormoontherapie kun je last krijgen van typische klachten, zoals een slechte nachtrust, opvliegers, stemmingsstoornissen en vermoeidheid. Door alcohol te drinken, versterk je die klachten nog. En bovendien verhoogt zo ook de kans op herval.’
‘Ik verbied mijn patiënten nooit om alcohol te drinken, mensen met de vinger wijzen werkt contraproductief'
- Hannelore Denys, professor medische oncologie, UZ Gent
Ook voor vrouwen in de menopauze zullen klachten als opvliegers en minder slaap bekend in de oren klinken. ‘Een gezonde levensstijl is ook voor hen een absolute aanrader. Maar eigenlijk geldt dat voor iedereen: als je een lekkere mocktail of gemberthee bestelt, zul je je frisser voelen en beter slapen. Alleen maar voordelen!’
Vanaf het eerste glas
In tegenstelling tot wat velen denken, bestaat er geen ‘veilige’ of ‘gezonde’ hoeveelheid alcohol. Vanaf één glas per dag verhoogt je risico op borstkanker. Helemaal niets drinken, is dus de beste manier om het risico te beperken. Toch ligt de huidige gezondheidsrichtlijn in België op maximaal 10 standaardglazen alcohol per week. ‘Dat zou best wat strenger mogen’, vindt professor Denys. ‘Al zal ik mijn patiënten nooit verbieden om alcohol te drinken, want mensen met de vinger wijzen werkt alleen maar contraproductief. Ik zal hen altijd uitleggen wat de risico’s zijn en aanraden om hun alcoholgebruik te beperken.’
‘Maximaal 10 standaardglazen alcohol per week? Die Belgische richtlijn zou best wat lager mogen'
- Hannelore Denys, professor medische oncologie, UZ Gent
Lekkere mocktail met munt of gember
Gelukkig zijn de tijden wel veranderd, vindt professor Denys. ‘Heel wat mensen springen vandaag al voorzichtiger om met alcohol dan pakweg twintig jaar geleden. We worden ons met z’n allen meer bewust van de nadelen en risico’s, waardoor de mentaliteit stilaan verandert. Al is niemand perfect, we blijven allemaal mensen. Ook ik drink af en toe nog wel eens een glaasje wijn, op restaurant bijvoorbeeld. Maar wat me écht vrolijk maakt, zijn de momenten waarop ik tijdens een receptie of feest een plateau met mocktails zie passeren. Zo’n prachtig glaasje, versierd met wat munt of gember, is veel aanlokkelijker dan plat water én een stuk gezonder dan een glas cava of wijn.’
{{tip}}


Interview
Bert De Backer: 'Het is geen kwestie van alles of niets'
Je dendert over de kasseien tussen Parijs en Roubaix. Elke vezel in je lichaam schreeuwt om genade. En toch geef je niet op. Alles voor de ontlading aan de finish. Bert De Backer, ex-wielrenner en gezicht van Sporza, deed het maar liefst elf keer. Daarnaast geniet hij van de bourgondische geneugten van het leven. Wist je trouwens dat Bert ook twee keer peter was van de Col op tegen Kanker, een fietsevent dat geld inzamelt voor kankeronderzoek? Vandaag zet hij z’n schouders onder De Nieuwe Levensgenieter. Want ook aan het voorkomen van de ziekte wil hij zijn steentje bijdragen.
{{tip}}
Abdijbier onder wielrenners
Toegegeven: de balans vinden tussen jezelf af en toe laten gaan en luisteren naar je lichaam is niet gemakkelijk. Ook niet voor Bert. Hij herinnert zich hoe hij in zijn vroege jaren als profwielrenner ontspanning zocht: ‘Ik dronk toen nog geregeld een abdijbier op de vooravond van de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. In een bar, samen met de ploegmaats, op ons gemak, na het avondeten wat bijpraten. Een relaxte avond als voorbereiding op een stevige dag in het zadel.’

‘Dat was in het begin van mijn carrière niet abnormaal. Maar gaandeweg besefte ik dat dat bier - en dan vooral de alcohol die erin zit - nefast is voor je nachtrust. Tuurlijk mag je als topsporter ook eens een pintje drinken, maar je doet het dan beter op een ander moment. Ook als maatschappij hebben we de voorbije tien, vijftien jaar ontdekt dat alcohol schadelijker is dan we dachten, toch? Dat de impact van alcohol groter is? Het doet ons nadenken over onze gewoontes.’
Zorg dragen voor je lijf
‘Weet je,’ steekt Bert van wal, ‘we hebben veel zelf in handen. Daar geloof ik keihard in, ook al tijdens mijn carrière als topsporter. Ik greep en hield controle over mijn eigen daden, om mezelf een zo fit mogelijk lichaam te geven. Zonder daarin de extremen op te zoeken. Dat had ik kunnen doen, maar dan zou ik het minder lang hebben volgehouden. En vandaag doe ik dat nog altijd, in het dagelijkse leven: bewust en zonder overdrijven gezonde keuzes maken in het leven en daarvan genieten.’
'Ook nu ik geen topsporter meer ben, blijf ik me verzorgen. Meer kans op een gezonde oude dag met minder kwaaltjes. Misschien nog belangrijker dan sportieve overwinningen.'
– Bert De Backer
Ook als je geen competitiesport doet, is het belangrijk om je gewoontes onder de loep te nemen, gelooft Bert. ‘Ook mensen met pakweg een kantoorjob wens ik een fit, gezond lichaam toe. Ook dan is het goed om stil te staan bij de keuzes die je maakt (in minder extreme mate, natuurlijk) en om je lijf te verzorgen. Het geeft energie, het is leuk. En je maakt meer kans op een gezonde oude dag met minder kwaaltjes. Wat misschien wel nog een belangrijkere drijfveer is dan sportieve overwinningen (lacht).’
Groenten zonder morren
‘Of het nu gaat over minder alcohol drinken, vaker bewegen of meer groenten eten, elke gewoontevorming vraagt tijd. De ene heeft er een jaar voor nodig, de andere vijf jaar. En dat is oké. Ik wil met De Nieuwe Levensgenieter mensen informeren en helpen om kleine stapjes te zetten. Alleen al door zelf te tonen hoe het kan. En het werkt: thuis eten m’n kinderen zonder morren hun groenten op. Ofwel heb ik ongelooflijk veel geluk, ofwel geef ik onbewust het goede voorbeeld (lacht). Niet forceren dus. Als iemand meedoet met De Nieuwe Levensgenieter en dat in de praktijk brengt door voortaan één weekend per maand niet te drinken, ben ik ook al blij.’
{{newsletter}}
‘Maar begin ergens en geloof me: je krijgt er veel voor terug. Ik ben 13 jaar lang professioneel met mijn lichaam bezig geweest. Ik weet wat je terugkrijgt als je je lichaam goed verzorgt. En omgekeerd: als je ’s avonds alcohol drinkt, weet ik hoe dat de volgende dag voelt. Dus ja, ik drink nog wel eens bier, zeker als de terrasjes lonken. Maar nooit zomaar uit gewoonte terwijl ik televisie kijk.’
En welke haalbare, gezonde aanraders heeft Bert voor op dat terras in plaats van de bitterballen en aanverwanten? ‘Ik kies graag voor wortelstaafjes met hummus als aperitiefhapje.’ En als tussendoortje? ‘Dan neem ik een vanillekwarkje met granola. Of verse fruitsla.’ Tot zover het goede nieuws, want op gebied van zoetigheid zoekt Bert nog volop naar zijn balans. ‘Snoep, chocolade, koeken. Daar grijp ik nog te snel naar en kan ik nog veel winst uithalen.’
Waar kun jij winst behalen?
Het valt op hoe Bert ernaar kijkt: ‘Ik kan er nog winst uithalen.’ Niet: ‘Het is slecht’, wél: ‘Het kan beter.’ Niet focussen op wat je niet mag doen, wel op wat je wint door bepaalde keuzes te maken.
'Ja, er ligt een taak voor de overheid. Maar je kan ook veel zelf beslissen en veranderen. Ik geloof hard in wat je als mens gedaan kunt krijgen.'
– Bert De Backer
‘Ik geloof enorm hard in wat je zelf als mens gedaan kunt krijgen. Je kunt veel zelf beslissen en veranderen. Natuurlijk helpt het als we het allemaal samendoen, dat klopt. Iedereen moet ook juist geïnformeerd worden over wat gezond en schadelijk is. Daar kan de overheid veel bij helpen. Dat moet ze doen. Maar als ik geloofde dat de overheid alles kan sturen, was ik politicus geworden. Doe dingen niet alleen omdat iemand jou ervoor beloont. Doe ze omdat het je iets oplevert, omdat je het zelf wilt.’

Inzicht en actie
En hoe je dan concreet tot actie overgaat? Wel, wat als je er nu eens een leuke competitie van maakte? Want wat had je verwacht van een voormalige topsporter? Berts tip: ‘Spreek bijvoorbeeld af met je maten af dat je tweemaal per week gaat sporten. Doe je dat effectief? Dan krijg je een punt. Doe je het niet? Geen punten. Op het einde van de ‘wedstrijd’ betaalt diegene met de minste punten een etentje. Soms heb je die lichte dwang in het leven nodig, en ook dan kan je op vrienden rekenen (lacht).’
Nu, natuurlijk, die maten zijn niet altijd in de buurt. ‘Het is trouwens oké als je pralines en alcohol in huis hebt. Maar dan kun je jezelf ook belazeren! Als je merkt dat je ’s avonds niet één, maar twee of drie pralines eet of pintjes drinkt, koop dan een kleiner doosje en zet er dan maar eentje fris. En geniet ervan als je het neemt.'
‘En nogmaals: dwing jezelf niet om alles van de ene dag op de andere te veranderen. Met kleine stapjes kom je tot grote resultaten. Zeker samen met je maten en familie. Motiveer elkaar. En genieten als je samen iets drinkt, natuurlijk! Het is geen kwestie van alles of niets.’
.png)
Tips
Diepvriesgroenten: sneller en even gezond
Geen tijd om groenten te snijden? Goed nieuws: diepvriesgroenten zijn helemaal oké.
Soms bevatten ze zelfs méér vitamines en mineralen dan verse groenten die al een paar dagen in je koelkast liggen. Op voorwaarde dat ze onbewerkt zijn. Niet spinazie in roomsaus bijvoorbeeld.
Een diepvries vol groenten is geweldig handig om er altijd achter de hand te hebben. Zet dus gauw een paar zakken boontjes, paprikareepjes of broccoli op je boodschappenlijst.
{{tip}}

Recept
Tiramisu met veenbessen en pure chocoladekrullen
Een echte klassieker van een dessert. Met een twist. Wat je niet krijgt: zware room en alcohol. Wat je wél krijgt: een beetje kwark en fris fruit. Smullen maar!

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 g mascarpone
- 100 g magere kwark (verse kaas)
- 300 g veenbessen
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 kop sterke koffie (afgekoeld)
- 200 g langevingerkoekjes
- 50 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
Zo ga je aan de slag
- Kook in een steelpan de veenbessen samen met 150g van de suiker voor 15 minuten, roer regelmatig door. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Meng in een kom de mascarpone, de kwark met de overgebleven suiker en het vanille-extract tot een gladde crème.
- Doe de koffie in een diep bord, dompel de lange-vingerkoekjes erin en leg in een serveerschaal.
- Doe er een laag veenbessencompote bovenop, nadien een laag mascarponecrème en herhaal opnieuw.
- Schaaf met een dunschiller dunnen krullen zwarte chocolade bovenop het dessert.
.jpg)
.jpg)
En wat drink je daarbij?
Ga voor een sprankelende tonic met een schijfje limoen. De bittere en frisse tonen zorgen voor een verfijnde begeleiding bij je hoofdgerecht.
.jpg)
{{tip}}

Fact check
50% Vlamingen denkt dat 1 glas alcohol per dag geen kwaad kan voor gezondheid
Volgens sommigen zou het zelfs gezond zijn. En dan gaat het meestal over rode wijn. Helaas voor de liefhebbers van Malbec en voor de gezondheidsfreaks die al bijna richting wijn-rayon vertrokken: het klopt niet. Ook al drink je af en toe eens graag een pintje of een glaasje Merlot, het is goed om weten dat geen enkele vorm of hoeveelheid van alcohol gunstig is voor je lijf. Maar waarom wordt dat beetje rode wijn dan geassocieerd met ‘gezond’?
Rode wijn gezond?
Dat komt omdat bepaalde studies aantonen dat ziekte van de kransslagaders (zoals een hartinfarct) minder vaak voorkomt bij mensen die matig wijn drinken. Een goeie vraag is dan natuurlijk hoe dat komt? Als je de polyfenolen in wijn zou isoleren, dan kun je daarover stellen dat die een gunstig effect hebben. Maar de alcohol in wijn heeft dat dan weer niet, integendeel.
Kip of ei?
Bovendien is er deze kip-of-ei-kwestie: matige drinkers zijn vaak gezondere mensen dan zij die géén alcohol drinken in de studies, wat ook ligt aan het feit dat wie niet (meer) drinkt, dat vaak doet omdát hij een slechte gezondheid heeft. Een aandachtspunt voor elke interpretatie van onderzoek.
{{tip}}
Alcohol
De voordelen van wijn wegen hoe dan ook niet op tegen de nadelen. Dat komt door de alcohol. Die verhoogt je risico op minstens 7 soorten kanker en op andere hart- en vaatziekten. Een volledig veilige ondergrens voor het drinken van alcohol bestaat niet. Op borstkanker bijvoorbeeld verhoogt je risico vanaf één glas per dag. Ook geldt: hoe meer alcohol je drinkt, hoe schadelijker. Of het gaat om wijn, bier of sterke drank maakt in deze context niet uit.
Antioxidanten in druiven
Klonken die polyfenolen je trouwens als Chinees in de oren? Begrijpelijk! We schieten nog even te hulp met een korte samenvatting: het zijn antioxidanten die goed zijn voor de bloedstolling en vaatwand. Polyfenolen zitten trouwens ook in druiven en in ander fruit, in groenten én in alcoholvrije wijn. Hoewel ze dus bijdragen aan het voorkomen van ziekte van de kransslagaders, is het goed om weten dat andere factoren daar nog veel meer aan bijdragen, zoals niet roken, gezonde voedingsgewoontes, een gezond gewicht en voldoende beweging.
Samenvattend: het ontstaan van kanker is altijd een samenspel van meerdere factoren, waarvan je sommige zelf in de hand hebt (levensstijl voornamelijk), en andere niet (zoals leeftijd en erfelijkheid). Van af en toe een glaasje alcohol ga je geen kanker krijgen, maar ga er dus niet van uit dat het goed is voor je gezondheid.

Conclusie
Dat één glaasje alcohol geen kwaad kan voor je gezondheid? Dat is niet waar. Er bestaat geen volledig veilige ondergrens voor het drinken van alcohol.

Waarom
De Nieuwe
Levensgenieter
4 op de 10 kankers door levensstijl & leefomgeving
Wist jij dat 4 op de 10 kankerdiagnoses komen door onze levensstijl en leefomgeving? Het maakt preventie een belangrijk deel in de strijd tegen kanker die we samen voeren.
Bewust genieten
Iedereen verdient het om vrij te genieten. Iedereen heeft ook het recht op een geïnformeerde keuze. Wil je het risico op kanker zoveel mogelijk verkleinen? Rook of vape dan niet. En kies vaker voor alcoholvrije drankjes, voeding die niet ultrabewerkt is, en lekkere schotels zonder bewerkt of rood vlees.
Wat kun jij doen?
Test de recepten en tips van De Nieuwe Levensgenieter in goed gezelschap. Open het gesprek en nodig je familie en vrienden uit om met je mee te doen. Samen geven we vorm aan een nieuwe generatie levensgenieters.