Tips & verhalen
voor nieuwe
levensgenieters
De Nieuwe Levensgenieter? Die leeft en feest gelijk nen echte bourgondiër. En beseft dat alles uit het leven halen ook gezonder kan.
Want wist je dat 4 op de 10 kankergevallen te vermijden zijn door een gezonde levensstijl en leefomgeving? Tijd dus voor een nieuwe vorm van genieten: met volle teugen én een frisse blik. Laat je inspireren!

Tips
Het feestmenu van een Nieuwe Levensgenieter
We kennen allemaal de jaarlijkse stoelendans die ons van feesttafel naar feesttafel voert. En die ons vaak achterlaat met een zware maag én licht schuldgevoel. Wat als we die tafels van vermenigvuldiging nu eens inruilen voor een menu dat tegelijk bourgondisch lekker en gezond is? Ilse D’Hooghe is als chef en culinair redactrice al 17 jaar specialist in de materie. Ilse: ‘De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.’ Lees mee hoe we van aperitief tot toetje een mooie traditie nieuw leven inblazen.
{{tip}}
Alle begin is makkelijk
Tijdens de feesten is het geluid van ploppende kurken vaak het startschot van de avond. Misschien ben je de opdeling bubbels voor de groten en fruitsap voor de kleintjes wel beu en wil je iedereen een feestelijk glas in handen stoppen. Dan brengt een mocktail redding. Ilse: ‘Je kan ze smaak en diepgang geven dankzij kruiden en specerijen zoals gember en kaneel, zonder er een suikerbom van te maken.’
'De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.'
Ilse D'Hooghe
En daar hoeft het niet bij te stoppen. Kan je wel een conversation starter gebruiken of geef je de avond graag een creatieve twist? Geef dan je mocktail dan een originele naam. Veuve-Prik-Eau bijvoorbeeld of de Aperi-Dief? Vul kommetjes met druiven, sterfruit, kaneel en schijfjes sinaasappel en laat de gasten zelf voor de finishing touch van hun aperitief zorgen. En vergeet er geen snoepgroenten, hummus met crackers bijvoorbeeld, wat olijven en pure noten bij te zetten.
Je kunt ook je eigen drankkaart maken. Weer de bubbels, wijn en bieren niet per se van het menu maar geef de alcoholvrije versies een ereplaats bovenaan. Een beetje positieve discriminatie is gezond!

Niet veel soeps, dat eerste gerecht? Wacht maar
Als groentenfan pleit Ilse al jaren voor de herwaardering van soep. ‘Er is zoveel meer in soepland dan minestrones en aspergesoep. Neem nu een miso-gembersoep met oesterzwammen en paksoi, een preisoep met gesmolten brie of een knolseldersoep met geroosterde rode ui, gerookte heilbot en rodebietballetjes.’
Mooi meegenomen is natuurlijk dat je je feestsoep perfect de dag ervoor kan maken. Zo heb je de dag zelf meer tijd voor al het andere werk. ‘Bij soep hoort voor veel mensen ook brood. Zuurdesem is geen must. Voor volkoren(spelt)brood zou ik wél zeker gaan. Het is veel gezonder dan gewoon brood’, geeft Ilse nog mee.
De Geweldige Groenten
Rood vlees was vaak het gerecht waarrond alles draaide, maar er zijn genoeg redenen – denk ‘klimaat’, denk ‘gezondheid’ – om voor wit vlees zoals kalkoen of parelhoen te gaan. Durf ook groenten een hoofdrol geven. Het is Ilse D’Hooghes stokpaardje: ‘Groenten hebben een andere dimensie gekregen door het enorme aanbod tegenwoordig. En nieuwe bereidingswijzes. Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool bijvoorbeeld een echte comeback gemaakt. Als kind was ik geen fan van die rare geur en de obligate kaassaus. Maar als je een bloemkool in de oven zet, hem besprenkelt met olie, noten en kruiden en daarna serveert met een heerlijke yoghurtsaus, krijg je een heel ander verhaal. Da’s maar het topje van de ijsberg. Er zijn ook een pak mogelijkheden met de vele soorten paddenstoelen die je nu overal vindt. Een echte culinaire smaakmaker. Uitproberen maar!’
‘Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool een comeback gemaakt. In de oven, besprenkeld met olie, noten en kruiden en daarbij yoghurtsaus... Heerlijk!’
Ilse D'Hooghe
Geen diner zonder sausje? Geen probleem
Er zijn heel veel mensen die graag een saus hebben bij alles wat ze eten. Ze zullen dat zelf misschien een ‘guilty pleasure’ noemen, maar eigenlijk is daar geen enkele reden toe. Je kan volgens Ilse de heerlijkste sauzen maken zonder direct naar de mayonaisepot te grijpen. ‘Gezondere sauzen kunnen net zo smaakvol zijn als de klassieke versies. Je kan bijvoorbeeld een pompoen of een paprika na het roosteren gewoon mixen met bouillon, een beetje lichte room én de nodige kruiden en je krijgt een zalige saus voor de hele tafel.’ Maak verschillende sauzen met opvallende kleuren, dan vindt iedereen zeker iets wat hij daarna thuis zal willen proberen.

Zeg ‘ja’ tegen de zoete hap
Niemand zegt graag nee tegen een dessert en dat ligt vaak aan de lokroep van de suiker. ‘Probeer het liefst lichte, zoete hapjes in plaats van een suikerbom’, stelt Ilse voor. 'Een goed voorbeeld is een appeldessertje, waarbij je simpelweg een halve appel ontpit, in schijfjes snijdt en in de oven laat garen met een klein beetje suiker, amandelschilfers en wat zoute boter. Het is even onweerstaanbaar als z’n veel zoetere varianten maar lichter verteerbaar. Of kies voor vers fruit met een dip van Griekse yoghurt en honing.'
Je merkt het, als we de tafel en de avond opvrolijken met onverwachte appetizers, drinkverrassingen, gezonde bordjes en een beetje beweging, maken we misschien wel een nieuwe traditie: van de avond en het leven genieten zonder er veel bij in te schieten.
Smakelijk!
{{newsletter}}

Tips
26 tips voor gezond-bourgondische feestdagen
Wat je met de feesten serveert heb je wellicht al uitgedokterd. Wil je de avond nog een gezonde twist geven zonder veel moeite? Dan helpen deze 26 tips je op weg. Ziehier! Het ABC van De Nieuwe Levensgenieter voor de feestdagen:
A - Aperitief met een twist
Start met een creatieve mocktail. Geef hem een originele naam, zoals 'Aperi-Dief', en zet kommetjes met stukjes fruit en verse kruiden op tafel waarmee de gasten zelf hun drankje kunnen samenstel(l)en. Of ga voor een ingeburgerde versie zoals een gembercitroen-tonic of een komkommermunt-fizz. Daarmee geef je de avond een feestelijke, alcoholvrije start.
B - Buffettafel voor beweegmomenten
Kies voor een buffetopstelling. Dat zorgt ervoor dat je gasten automatisch vaker opstaan en geen uren aan hun stoel geplakt te zitten.
{{tip}}
C – Creëer je eigen drankkaart
Maak een eigen drankkaart waarbij de niet-alcoholische opties de ereplaats krijgen. Zo geef je gezondere keuzes subtiel voorrang.
D – Denk ‘kleine bordjes'
Kleine bordjes = kleine porties! Zo kunnen je gasten van alles een beetje proeven zonder zich te overeten.
E - Experimenteer met groenten als ster van de maaltijd
Geef groenten de hoofdrol, zoals geroosterde bloemkool met kruiden en noten, voor een smakelijke en voedzame twist.

F - Fruit als lichte dessertoptie
Eindig met een licht en verfrissend dessert zoals een fruitsalade of appel met amandelschilfers uit de oven. Lekker en licht!
G – Geef groenten een voorkeurplaatsje
Plaats de groenten op tafel en houd het vlees in de keuken. Zo wordt het vanzelfsprekend om groenten bij te scheppen en wordt het gezondste bijgerecht vanzelf het hoofdingrediënt van de maaltijd.
H - Hummus als hapje
Zet worteltjes en zelfgemaakte hummus op tafel als aperitiefhapjes. Zo begin je de avond alvast met een lekker lichte snack.
I - Introduceer volkoren opties
Neem een zijwegje van het platbetreden pad en ga voor de volkorenvariant van brood, pasta of rijst. Ze hebben een stevigere bite en bevatten een stuk meer vezels.

J - Just the two of us: gember en kaneel
Wat deze twee superspecerijen in hun mars hebben is de laatste jaren niet ongemerkt voorbijgegaan. Ze geven diepgang aan de smaak zonder te zoet te worden. En dat is altijd mooi meegenomen.
K - Kruiden en specerijen voor diepgang
Gebruik kruiden als rozemarijn, tijm en munt in je gerechten en drankjes. Ze geven alles een verfijnde smaak en ze geuren heerlijk.
L - Licht verteerbare soep als voorgerecht
Kies voor een soep met een twist, zoals miso-gember- of knolseldersoep met geroosterde rode ui. Perfect om vooraf klaar te maken en heerlijk als opener.
{{newsletter}}
M - Maak gezonde sauzen met smaak
Zet sauzen op tafel op basis van yoghurt, geroosterde paprika of pompoenpuree. Ze zijn net zo smaakvol, maar lichter en voedzamer dan klassieke mayonaise.
N – Noten zijn lekkerder dan chips, en ze kunnen meer
Noten zijn zó gezond! Ze zitten tjokvol eiwitten, ijzer en mineralen. Ze zijn heerlijk van smaak en passen even goed bij het aperitief als bij sommige ovengerechten. Hoe meer afwisseling in noten, hoe beter. Neem wel de pure vorm, dus zonder extra suiker of zout.
O - Ovenopties in plaats van frituren
Kies voor ovenkroketjes of ovenfrietjes. Ze zijn net zo knapperig als gefrituurde versies en een stuk gezonder.
Doe een passeggiata na het eten, zoals de Italianen. Een rustig wandelingetje doet het diner zakken en verfrist je hoofd.
P - Passeggiata, Italiaanse stijl
Maak een wandeling na het eten, zoals de Italianen doen. Het is een verfrissende manier om het diner te laten zakken en geeft extra beweging.
Q - Quick & easy afhaalopties
Geen zin om te koken? Kies voor gezonde afhaalopties zoals sushi of een falafel-schotel in plaats van pizza. Zo blijft het licht en bijzonder.
R - Rechtsta-moment tijdens lange diners
Plan momenten om even op te staan tijdens het diner. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en geeft iedereen een frisse pauze.
S – Stoelendans.
Schuif na elk gerecht – of gewoon om het half uur – een stoel door, zodat iedereen met iedereen aan tafel zit. Dit maakt het speels en brengt de familie dichter bij elkaar. Er zullen altijd mopperaars zijn maar wedden dat het voor animo zorgt op je avond?
T - Tafel met variatie in smaken en kleuren
Zorg voor een gevarieerde tafel met kleurrijke gerechten en sauzen in verschillende smaken. Dit maakt het visueel aantrekkelijk en verrassend.
U - Uitdagende groentegerechten
Probeer nieuwe groentencombinaties, zoals een ovenschotel van pompoen en zoete aardappel met noten. Verrassend, voedzaam en feestelijk.

V - Verrassende bijgerechten in plaats van traditionele keuzes
Vervang de klassieke worteltjes of witloof door creatieve combinaties zoals spruitjes met walnoten of geroosterde wortelen met honing. En ga voor een volkoren stokbrood in plaats van een wit.
W - Water met een twist
Geef water extra smaak door citrus, munt of komkommer toe te voegen. Aantrekkelijker en dorstlessend zonder calorieën.
Xtra plezier met Charades
Maak het interactief! Speel na het eten een rondje Charades of Hints om iedereen aan het lachen te maken en in beweging te krijgen.
Y - Yoghurt in plaats van room in sauzen
Gebruik yoghurt in plaats van room voor een lichtere saus. Die zorgt voor een romige textuur zonder extra vetten.
Z – Zet de alcoholvrije drankjes op ooghoogte in de koelkast, als je gasten zichzelf mogen bedienen
Er zijn zoveel hippe dranken op de markt waarmee je gasten kan verleiden om ook eens alcoholvrij te genieten. Erdinger, Pico Bello, Paulaner Weissbier, GOD, Trottinette en co zien eruit alsof ze in een andere categorie spelen dan de bekende biermerken die een grote 0,0 % naast hun naam zetten.

Recept
Goed begonnen is half gewonnen: 3 verrassende ontbijtrecepten
Je kan de dag starten met een boterham. Óf met een feestje. Als je het ons vraagt, is die keuze snel gemaakt. Maak kennis met de drie ontbijtrecepten die je ochtend transformeren van 'meh' naar 'wow'. Probeer deze originele recepten van Michaël Sels.
1. Green American pancakes
Groenten bij het ontbijt? Jazeker. Verstopt in heerlijke pancakes. Want met onder andere spinazie, bananen en havermout heb je meteen een stevige portie krachtvoer binnen. Je favoriete fruit is de kers op de taart. Of de druif. Of de blauwe bes. Of de aarbei. Soit, je snapt ons. Dit gezond ontbijt smaakt even goed als het klinkt. Beloofd!

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 300 ml amandelmelk
- 70 g (volkoren) havermout
- 2 eieren
- 1 banaan
- 100 g spinazie
- 200 g skyr
- 400 g vers fruit, verschillende soorten
{{tip}}
Zo maak je het
- Doe amandelmelk, havermout, banaan, spinazie en de eieren in de blender en mix tot een glad beslag.
- Verwarm wat neutrale olie in een koekenpan. Bak hierin de pancakes 2 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn.
- American pancakes horen voor mij op een hoge stapel. Doe er een flinke lepel skyr en en wat fruit bovenop.
Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven 2.
2. Banana split
Wie zegt dat je met een dessert niet de dag kan beginnen? Met deze Banana Split steel je sowieso de show aan de ontbijttafel. Vergeet de klassieke versie met roomijs, deze variant is minstens zo lekker. En verantwoord. Gebakken banaan, knapperige granola en sinaasappelsap vormen samen een lekkere smaakbom om je dag op gang te trekken.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 1 banaan
- 2 el sinaasappelsap
- 2 el kokosschilfers
- 2 el gehakte hazelnoten
- 1 el zadenmengeling (bv. maanzaad, pompoenpitten, lijnzaad ...)
- 2 el (volkoren) havermout
- 1 el arachideolie
- 100 g magere plattekaas
- 2 el honing
- 5 frambozen
Zo maak je het
- De crunch in dit recept komt van de zelfgemaakte granola. Verwarm hiervoor een pan op het vuur. Giet er voorzichtig de arachideolie in, zodat die niet gaat spatten en voeg daarna de havermout, kokosschilfers, gehakte hazelnoten en de zadenmengeling toe. Laat 4 tot 5 minuutjes bakken. Blijf goed roeren zodat de granola niet verbrandt.
- Pel de banaan en snij ze doormidden. Bak de banaan met de buitenkant naar boven even aan in de pan. Voeg na 2 minuten het sinaasappelsap toe. Laat nog even bakken tot het sap is opgenomen en de banaan een mooie glans krijgt door de karamellisatie van deze natuurlijke suikers. Meng alvast de plattekaas met de honing.
- Was indien nodig de frambozen en laat ze uitlekken of dep ze voorzichtig droog met wat keukenpapier.
- Schik de gebakken banaan samen met de granola en de plattekaas op uw bord. Werk af met de frambozen.
Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven.
3. Homemade choco
Toegegeven: soms heb je gewoon zin in iets zoets. Voor die momenten hebben we de perfecte oplossing: huisgemaakte choco. Voor jong en oud! Geen bewaarmiddelen of kunstmatige smaakstoffen, gewoon beginnen met hazelnoten, cacaopoeder en een stukje pure chocolade. Wie aan de verleiding weerstaat, kan de pot trouwens tot twee weken bewaren in de koelkast. Loopt het water je al in de mond?

Ingrediënten
- 200 g hazelnoten
- 2 el poedersuiker
- 200 g kikkererwten in blik
- 2 el tahin
- 4 el puur cacaopoeder
- 100 g pure chocolade
- 200 ml water
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 8 minuten in de oven of tot ze goudbruin zien.
- Spoel de kikkererwten uit blik goed af onder stromend water.
Je kunt ook losse droge kikkererwten kopen, maar dan moet je ze wel minstens 8 uur laten weken. Plaats in dit geval de droge kikkererwten ineen kom met water. Het water moet zo’n 9 cm hoger staan dan de erwten. Als het water tijdens het weken echt te laag komt te staan doordat de kikkererwten het vocht in zich opnemen (sommige kikkererwten zwellen zelfs op tot twee keer de oorspronkelijke grootte), vul het volume dan wat aan. Laat zeker 8 uur weken. Spoel de erwten nadien ook even onder stromend water. - Neem de hazelnoten uit de oven en schep ze in de blender. De noten zijn heel erg warm, dus let op dat je je niet verbrandt.
- Voeg de poedersuiker toe en mix 5 minuten, tot echt elke noot is fijngemalen.
- Schep vervolgens de kikkererwten, tahin en het cacaopoeder bij in de blender. Verhoog gradueel de snelheid van je blender zodat alles goedgemengd wordt. Voeg nu ook het water toe en mix het geheel tot een smeuïge pasta. Schraap de hazelnootpasta hiervoor af en toe van de randen, zo krijg je het gladste resultaat.
- En dan nu onze smaakmaker: de chocolade! Deze smelt je het best au bain-marie opdat hij niet verbrandt of gaat klonteren.
- Giet de gesmolten chocolade bij de gemixte hazelnootpasta en meng alles goed door elkaar. Je kunt eventueel de blender nog eens latendraaien, voor een mooi egaal resultaat.
- Schep de pasta in een glazen pot en laat hem volledig afkoelen in de ijskast.
Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven.
Smakelijk!
Waarom
De Nieuwe
Levensgenieter
4 op de 10 kankers door levensstijl & leefomgeving
Maar liefst 4 op de 10 kankers zijn gelinkt aan onze levensstijl en leefomgeving. Dat maakt preventie een krachtig wapen in de strijd tegen kanker.
Bewust genieten
Genieten mag, da's zeker. Liefst zorgeloos en goed geïnformeerd. Wil je het risico op kanker zoveel mogelijk verkleinen? Rook of vape dan niet. Ga wat vaker voor een fris alcoholvrije drankje. Kies een bord vol smaak met veel vers erop en minder bewerkt of rood vlees. Het nieuwe genieten is bourgondisch én slim.
Wat kun jij doen?
Duik in de recepten en tips van De Nieuwe Levensgenieter - en neem je favorete mensen mee aan tafel. Praat erover, proef samen, en ontdek hoe overheerlijk bewust genieten kan zijn. Samen zetten we de toon voor een nieuwe generatie levensgenieters.